Förebyggande tandvård

Det finns två stora sjukdomar inom tandvården. Den första och mest kända är karies eller hål i tänderna och den andra är tandlossning eller parodontit.

Den förebyggande tandvården är den viktigaste av allt för att dina tänder ska hålla sig friska livet ut. För att detta ska fungera är din egen dagliga vård mycket viktig. Vi hjälper dig vid dina regelbundna kontroller hos oss att få tips och råd om vilka hjälpmedel som passar bäst för att du ska kunna bibehålla och få en bra munhälsa. Vi tar även bort tandsten och polerar dina tänder så att tandköttet inte ska bli inflammerat. Utefter ditt behov bedömer vi sedan hur ofta du behöver komma till oss för att få hjälp med att avlägsna tandsten och beläggningar. Undersökning med röntgen räcker oftast att man gör en gång om året.

Karies kan man känna av ibland när det blir ett djupt angrepp i tanden. Har tanden börjat värka är då skadan djupt in mot nerven och om nerven blir infekterad med kariesbakterier behöver tanden rotfyllas. Vi försöker därför diagnostisera karies i ett tidigt skede då chansen är att det stannar av och läker ut. För att förebygga karies är det viktigt att man håller en bra munhygien och en bra kostfrekvens samt fluor användning. Vi ger dig individuella råd angående detta vid ett besök hos oss.

 
2.png